Soho
Pavilion
RFP Submission
Proposed development of an underutilized parking lot in one of NYC's densest retail markets.
Architect
Snohetta Architects
The proposal sought to extend the unique character of the site, while taking inspiration from the fire stairs, water tower supports and annexes hung from masonry structures in the surrounding area.
The proposal sought to extend the unique character of the site, while taking inspiration from the fire stairs, water tower supports and annexes hung from masonry structures in the surrounding area.
Massing studies of the central elevated public passageway. This internal alleyway creates mixed densities of highly-visible retail space and open, public space within an otherwise congested streetscape.
OVERVIEW

The site on Houston and Broadway represented a significant opportunity for the City to monetize an asset, and for an undeveloped, under-used location to be rejuvenated to the standards of the surrounding neighborhood. The proposal relied on a relatively small amount of built area on a complex and tight site.

In order to provide the maximum amount of leasable retail space without diminishing the public space available at street and podium or terrace area, the scheme provided an additional two floors of retail that were lifted in the air above the podium and connected by a dramatic escalator, in addition to more traditional stairs and lift. Below the ground floor retail it was planned to provide retail storage and mechanical space to free up the maximum above grade space for usable area.

Massing studies of the central elevated public passageway. This internal alleyway creates mixed densities of highly-visible retail space and open, public space within an otherwise congested streetscape.
The proposed design is an inviting intrusion at the gateway to SoHo.