22-26
Downing
Three 6,500 square foot, 25 foot wide, 5-story ground-up townhouses totaling over 19,500 square feet.
Architect
1100 Architect


Landscape Design
Scape


Sales & Marketing
Leonard Steinberg
Downing Street is an off-the-grid enclave in Manhattan’s Greenwich Village; a downtown nexus between bohemian culture and discreet privilege.
Downing Street is an off-the-grid enclave in Manhattan’s Greenwich Village; a downtown nexus between bohemian culture and discreet privilege.
Each home is six floors with 6,000 SF and includes the land on which it is built, a rare opportunity in Manhattan.
OVERVIEW

The site was an undeveloped parcel of land in New York City’s Greenwich Village. The façade consists of light colored sandstone with iron deposits over a granite stone base with large deeply recessed mahogany window frames, reinterpreting the traditional brownstone materials to lend the design its modernist characteristic.

DIFFERENTIATION

One of the few remaining open lots in the area, the project presented a unique opportunity to deliver newly constructed townhomes that would be nearly impossible to reproduce in a market dominated by 19th century construction and under the careful eye of the Landmarks Preservation Commission.

  • New Construction
  • Ceiling Heights
  • Landscaped Gardens / Outdoor Space
  • Parking
  • Contemporary Architecture by 1100 Architect
  • Relative Seclusion from City Traffic
PROJECT HURDLES
  • MTA (Metropolitan Transportation Authority) Approval
  • Landmark Preservation Approval
Each home is six floors with 6,000 SF and includes the land on which it is built, a rare opportunity in Manhattan.
The three buildings are visually coherent yet distinct. Subtle differences in the window arrangements and entry conditions reflect the individual features of each home, such as an indoor parking garage, double-height living space, or expansive rear yard.
Each home is easily accessible from the street and opens directly into gracious light-filled rooms.
Great Rooms—welcoming kitchens that open to private rear gardens—create one continual line of indoor and outdoor living space.
The rear garden is a private haven of green—a real yard in the City. Designed by SCAPE, wooden fencing and tall trees provide privacy, while bluestone pavers and Corten steel planters housing a mix of ferns, mosses, and vines.
An aerie at tree-top level, the top floor Observatory opens to landscaped terraces in both directions for the ultimate Village retreat.
Designed by 1100 Architect, the wood and steel stairs exemplify their modern interpretation of classic townhome typology.
Designed by 1100 Architect, the wood and steel stairs exemplify their modern interpretation of classic townhome typology.
Winding stairs connect the open, central Parlor Floor to lower living floors and upper sleeping chambers. An interior elevator accesses all floors as well.
Lit by skylights and front and rear windows, interiors capitalize on the abundant light afforded by human scale surroundings and rear yards.
Exquisite skylit sauna in the master suite.
Fully-appointed master suites occupy the entire 5th floor.
Master baths connect the bedroom with an expansive en-suite dressing room.
Secondary bath’s walk-in glass-enclosed shower.
One of two terraces that flank the top floor Observatory.
Top floor Observatory was designed as an urban retreat, whether home office, game room or seperate lounge for entertaining.
Lower level Atelier, a large open room flooded with natural daylight through skylights and sunken courtyard.
The location and design kept in mind a downtown buyer of exceptional, yet personal taste.