347
Bowery
13-story, 30,000 square foot ground-up mixed-use residential development in New York’s NoHo district.
Architect
Selldorf Architects


Landscape Architect
Oehme van Sweden


Project Website


Sales & Marketing
Leonard Steinberg
The stacked townhouse concept of 347 Bowery bridges the Selldorf townhome with protected west-facing views of the surrounding historic overlay.
The stacked townhouse concept of 347 Bowery bridges the Selldorf townhome with protected west-facing views of the surrounding historic overlay.
Uniquely configured as townhomes, the five residential units provide all of the privacy and intimacy of a traditional townhouse with the amenities of a full-service building.
OVERVIEW

The project includes one 4 bedroom, three 3 bedroom and 1 two bedroom homes ranging from 2,500 to 4,000 square feet, one commercial unit of approximately 4,000 square feet and one retail unit of approximately 4,500 square feet.

NoHo has experienced a rapid transformation marked by the extension and development of Cooper Square Park, the emergence of a strong retail corridor attracting luxury retailers like 3.1 Philip Lim, A.P.C. and Lululemon Lab and the growing popularity of dining destinations like Acme, Lafayette and Il Buco Alimentary. The project capitalizes on the area’s renewed vibrancy and lack of residential inventory.

DIFFERENTIATION
  • Protected Views of the Surrounding Historic Overlay
  • Double Height Dining Areas
  • Stacked Townhouse Concept
  • Mews / Viewing Garden
  • Contemporary Architecture by Annabelle Selldorf Architects
Uniquely configured as townhomes, the five residential units provide all of the privacy and intimacy of a traditional townhouse with the amenities of a full-service building.
The base of the building is clad in light gray hand-crafted Kolumba brick which frame the sweeping glass storefront of the two story commercial space.
The expansive retail base is contrasted by an intimate gated residential entry through landscaped mews on 3rd street.
The triplex Penthouse was the first property to go into contract, indicating an untapped market for this product downtown.
Each home features a hand-crafted sculptural staircase and suspended catwalk which overlooks the main living space and double-height dining room.
The design leverages dramatic south and west facing views across Lower Manhattan; both living and sleeping quarters feature oversized windows that open to wrap-around balconies of formed concrete and glass.
The third floor set back creates a base for the rooftop Viewing Garden. Planted berms create topographical shifts as well as privacy.
Gardens and landscaping were designed for four-season interest, in collaboration with Oheme, Van Sweden Landscape Architects.